Наши партнеры

Menu



Klumme: Tolvtemandens betydning i dansk fodbold

Skrevet af Casper Lohse – 22-10-08

Alle fodboldklubber har det i en større eller mindre forstand – én tolvtemand – klubbens trofaste fans, der følger mandskabet i medgang og modgang.

Fanklubberne vokser rundt herhjemme i det ganske land i stigende grad, og fansene har altid haft en vis betydning for holdenes præstationer på banen. Ofte formår tolvtemanden ikke blot at støtte klubbens eget hold i kampen om en sejr, man formår også, at lægge yderligere pres på gæsterne, som måske har en dårligere psyke, hvis modstanderholdet består af yngre spillere eller holdet er en uerfaren oprykkerklub.

Jeg mener tydeligt, man kan se, at tolvtemanden fortsat har en påvirkning på spillet – både for hjemmeholdet, men også i form af modstanderne, der får en vis respekt over for en større fangruppe, der får rammerne til at buldre og stadionbetonet til at give efter. Det positive er, at selvom diverse stadions bliver større og større, så kan fanklubberne alligevel hamle op med at levere en fænomenal stemning hver eneste gang, hvilket får én som objektiv tilskuer til at trække på smilebåndene på en af de tilstødende tribuner.

Der er ingen tvivl om, at der også er prestige hos de forskellige fanklubber, med de mange andre parametre, som hører med i fankulturen – blandt andet ved at forberede flotte tifoer på hjemmebane, medbringe farverige bannere med gode budskaber samt skråle slagsange, som får gæsternes fans til at dæmpe sig. Romerlysene, som også blev gjort ulovlige under ordentlige forhold, fungerede som en flot entré på de mindre stadions, men desværre blev majoriteten straffet for dette festfyrværkeri, da en tåbelig adfærd på lægterne medførte, at det stemningsbetonede fyrværkeri blev ulovliggjort i Danmark af DBU.

Hvordan udvikler det sig i fremtiden?

Der er ingen tvivl om, at fanklubberne henter inspiration fra udlandet, og måske i høj grad fra England, hvor fansene er kendte for at være yderst fanatiske omkring deres klubber, hvor de nærmest lever i et ægteskab med deres klubber og nedprioriterer familien. Jeg ville ikke have noget imod, at der ville komme endnu mere opmærksomhed omkring klubberne i dansk fodbold, da spillet og resultaterne er begyndt at blive mere jævnbyrdige – specielt i SAS Ligaen, hvor denne sæsons niveau, har været heftigt debatteret, fordi der ikke tidligere har været så lidt forskel på bundniveauet hos top- og midterholdene. Dermed håber jeg på, at der i nær fremtid kommer endnu flere tilskuere ud på de flotte stadions, så de efterårskolde tribuner kan blive varmet op for alvor.

Som beundrer af flotte tifoer, bannere samt andre kreative arrangementer op til en kamp, håber jeg, at fanklubberne vil fortsætte den positive udvikling. En fan-optakt, som sprang i øjnene på mig, var Lyngby BK’s alternative tur til FC Nordsjælland, hvor man fik sponseret et vaskeægte vikingeskib, hvorefter man drog til søs og krydsede vandene på bølgen blå. Dermed levede Lyngby BK’s fanklub op til kælenavnet ”Blue Vikings”. Stor cadeau skal der lyde for denne aktion, da det vidner om stort engagement omkring klubben og særbehandling for dens fans, som uden tvivl fik en unik oplevelse, som de sent vil glemme.

Dette initiativ var særdeles kreativt, og det er i sandhed med til at skabe opmærksom op til en kamp, som måske ikke kunne betegnes som den mest seværdige, hvis man havde kigget i krystalkuglen inden kick-off.

Jeg håber og tror, at vi vil se flere fans ude på de danske stadions – store som små – i nær fremtid, da dansk fodbold på det seneste, har åbnet endnu mere op for godteposen i form af overraskelser, dramatik og det vigtigste krydderi af alle – intensitet.

Klummen er udelukkende udtryk for skribentens egne holdninger.

HVAD ER DIN HOLDNING TIL UDVIKLINGEN?

– DEBATTÉR HER.



Kommentér



Top-menu
Menu