Наши партнеры

Menu



Klubportræt: Athletic Bilbao – Det baskiske flagskib

TotalBold.dk’s skribent, David Thystrup, har kigget nærmere på den traditionsprægede spanske Primera Division-klub, Athletic Bilbao, som har en særdeles interessant historie bag sig.

De fleste bekendt er Ahtletic Bilbao en spansk fodboldklub. Dog er det ikke hoveddelen af fodboldverdenen, der kender til den fantastiske historie, som den baskiske klub har bag sig. Vigtigst af alt har klubben været med lige fra starten af La Primera Division, mens klubben overholder en striks retningslinje, om kun at købe spillere med baskisk oprindelse. Holdet fra Euskadi, som det baskiske land hedder på baskisk, er noget helt for sig i forhold til spansk fodboldhistorie. Udsigten over Biscay-bugten er ikke det eneste exceptionelle.

Kendt under øgenavnene Rojiblancos og Zurigorri er det nuværende hold kun bestående af baskiske tropper, og sådan har det været siden 1898, hvor klubben blev stiftet. For at forstå dette fænomen må man se ind i den baskiske nationalisme, der præges af en stærk følelse for fædrelandet og et brændende ønske om totalt uafhængighed. Baskerne er kendt som nogle af de allerførste beboere på Vesteuropa, eftersom baskiske stammer nævnes i tidsskrifter fra denne periode. Allerede dengang snakkede beboerne det mærkværdige sprog, baskisk. Med en beliggenhed ganske nær Frankrig, samt under spansk jord har sproget udviklet sig med præg fra begge sider.

Omkring 1500-tallet nød det baskiske folk selvstyre efter flere år med muslimske invasioner samt en fransk udvidelse. Dog kom netop sidstnævnte folkefærd i vejen for yderligere kontrol af eget land, da den franske revolution skred til værks. Mens andre folkefærd forsøgte at skabe et katolskteokratisk styre i den selvstændige stat, faldt selvstyret af pinden. Siden dette tidspunkt har baskerne som medlem af den spanske konstitution haft egen regering, men flere dele af det baskiske folk kæmper stadigvæk en kamp for totalt selvstyre og den tilhørende status.

Med ovenstående tekst in mente, kan det altså læres, at baskerne ønsker en total status som land. Specielt under diktatoren Francos styre i Spanien i 1900-tallet, led det baskiske folk. Mens nogle tyede til ekstremerne og foretog deciderede terroraktioner mod Franco-styret, har en anden del af befolkningen benyttet sig af noget helt andet.

Baskerklubbens start

Stiftet i 1898 er Athletic Bilbao det ypperste flagskib indenfor fodbolden, og måske endda det ypperste for hele nationen. I 1928 fødtes en ny verdensstjerne, da La Primera Division kom til. Som forhenværende vindere af Copa del Rey blev FC Barcelona, Real Madrid, Athletic Bilbao, Real Sociedad, Arenas Club de Getxo og Real Unión valgt som deltagere, mens Atletico Madrid, Espanyol og Racing Santander kom til på anden vis. Siden de første spæde skridt i 1920’erne har kun tre holdt beholdt sin plads i den bedste spanske liga. De to giganter FC Barcelona og Real Madrid, samt det baskiske hold, Athletic Bilbao.

Derfor har der gennem tiderne været rig mulighed for at heppe på de lokale, eller ifølge baskerne nationale, helte via fodbolden. Dette var en nem og legitim måde at udtrykke sin fædrelandskærlighed på. Endda når holdet ikke havde en eneste dråbe spansk eller fransk blod pumpene i kroppen. Holdet har altid været rent baskisk, kun spillere fra de baskiske provinser Biscay, Guipúzcoa, Álava og Navarre i Spanien og de franske Labourd, Soule og Navarre, er blevet hentet til klubben. Og sådan har det altid været. Klubben er gennem tiderne blev rost til skyerne for at udvikle unge spillere og give dem chancen.

Med disse spillere er der gennem tiderne hentet otte spanske mesterskaber, samt 23 sejre i Copa del Rey.

Klubfarver

I skrivende stund bæres der hvide og røde striber på klubdragten. Dog var der langt tilbage i tiden blå og hvide striber på trøjen. I 1910 ændredes farver dog, hvilket stadig til den dag i dag er en diskuteret begivenhed. Alt fra ligheder mellem Sunderland og Southampton, til historier om baskere der kom hjem fra England uden de bestilte blåhvide trøjer, men derimod med røde og hvide.

På denne omdiskuterede trøjer mangler der dog noget. Her er ikke tale om klubnavn, logo eller et nummer til at personificere spilleren. Her mangler en sponsor, hvilket hele tiden har været meningen. Hidtil har der stået Euskadi, hvor prominente sponsornavne ellers kunne have stået. Det kunne dog kun realiseres via et voldsomt tilskud fra en baskisk regering. Læg endelig mærke til trøjerne når klubben sparker deres La Primera-sæson i gang den 31. august mod Almeria. Her vil der for en gang skyld stå et sponsornavn på trøjen, da man har indgået en aftale med det biscayiske olieselskab, Petronor, for tre sæsoner.

Dette vil være en historisk dag for klubben, også selvom en tradition er brudt. Tilskuddet fra regeringen var i sidste ende ikke nok for klubben, der måtte søge efter andre veje til penge. Bid dog mærke i, at det er et Biscay-baseret selskab. Aftalen giver flere millioner af vigtige euro til klubben, der ikke rummer det samme store budget som de historiske rivaler fra Real Madrid og FC Barcelona.

Estadio San Mames

Tidligere i denne artikel beskrives to øgenavne for den baskiske klub. Dog tilhører endnu et klubben, denne gang dog mere vinklet imod klubbens stadion. The Lions of San Mames ville i en dansk oversættelse lyde noget nær ”Løverne af Sankt Mammes”. De mest bibelkyndige mennesker vil kunne se, at dette stadion er opkaldt efter en bibelsk personlighed. En stor kirke kaldet San Mames ligger nær dette flotte stadion, hvorfor dette fodboldikon har fået dette tilnavn tilknyttet.

Historien om den tidligere kristne Mammes går i korte træk ud på, at han af romerne bliver kastet for løverne af efter en ugerning. Mens romerne glubsk forventer et blodbad nægter løverne at sætte tænderne i Mammes, hvorfor han overlever dette sammenstød med rovdyret. Herefter bliver Mammes udnævnt som helgen. Efter at have været rundt om historien bag navnet til stadion, er turen kommet til et kig på strukturen, tilskuerpladserne og lignende forhold når man er ombord på Estadio San Mames.

Åbnet for befolkningen i 1913 er dette Spaniens ældste stadion. Santiago Bernabeu blev åbnet i 1947, mens Camp Nou først blev henvendt mod de fodboldglade katalanere i 1957. Med kapaciteten overgår San Mames dog ingen af de to førstnævnte giganter, da ”blot” 40.000 kan se på herlig-hederne fra tilskuerpladserne på dette stadion.

Da VM kom til Spanien i 1982, blev dette stadion næsten helt ombygget for at kunne tage imod de mange internationale gæster.

Dog har et godkendt projekt fra 2006 gjort, at der ikke vil gå længe for dette fodboldklenodie går i gulvet. Der vil blive bygget et nyt stadion på nye arealer, mens kampene stadigvæk vil være at finde på San Mames. Når en tredjedel af New San Mames Stadium står klar, vil kampene blive rykket hertil, hvorfor det gamle stadion vil blive rykket ned. Hvor det gamle stadion før stod, vil et baskisk universitet rykke ind.

Det nye stadion vil dog have sine fordele med sig, i det den nye version af San Mames vil kunne have 58,000 ombord. Dog vil det ikke bære præg af den samme historie, og det vil blive lidt af en begivenhed når de stolte baskere siger farvel til deres historiefyldte stadion, der endda er opkaldt efter et bibelsk navn.

Nutiden og de seneste års præstationer

Sidste gang Athletic Bilbao stak af med en spansk ligatitel, var i 1984, hvilket endda var den anden på to år. Specielt 84 var dog et godt år for baskerne, der ligeledes gjorde krav på Copa del Rey-pokalen, endda i Madrid mod rivalen fra Barcelona. 1-0-sejren var lidt af en optakt til jubelfest og fyrværkeri i blandt andet Vitoria, hovedstaden i Euskadi.

Dog er der gået lang tid siden man sidst har haft sådanne triumftog gennem spansk fodbold. De seneste sæsoner har klubben ligget i midtersuppen i La Primera Division, mens man fra 2005 til 2007 kæmpede en brav kamp for at undgå den allerførste nedrykning fra den bedste spanske liga. Blandt andet blev det kun på et hængende hår og en sejr i 37. runde over Deportivo la Coruna, at klubben i 2006 holdt sig over stregen efter en lang spansk dans omkring den sæsonen igennem.

Dermed er tidligere store triumfer og lignende til at kigge langt efter. Sommetider hænder det dog, at klubben dukker frem fra muldet og trækker flere pragtpræstationer hjem. Ydermere vil Athletic Bilbao altid være en del af spansk fodbold og kultur, såvel som baskisk fodbold og kultur.

En spændende ting er at følge klubbens vej gennem historien, senest er klubben blevet nødsaget til at have en sponsor på trøjen, dog en baskisk en af slagsen, mens det gamle stadion er på vej i gruset. Ligeledes har klubben en enkelt gang bøjet reglerne, da man hentede Bixente Lizarazu til. Forhåbentlig kan dette stykke historie af en fodboldklub fastholde disse traditioner og en plads i den bedste spanske række mange år frem.



Kommentér

En kommentar til “Klubportræt: Athletic Bilbao – Det baskiske flagskib

  1. AK siger:

    Jeg troede da Bixente kom fra en af de rigtige dele af France 🙂

    Men rigtig rigtig flot skrevet. En rigtig spændende klub må man sige



Top-menu
Menu